• Polecane:

Pawilony gastronomiczne


Budowa lub wynajem punktu gastronomicznego wiąże się z wydaniem niemałej kwoty pieniędzy. A przecież dla osób rozpoczynających przygodę z prowadzeniem własnego przedsiębiorstwa optymalizacja kosztów jest bardzo ważna. W takiej sytuacji warto rozważyć opcję zakupu pawilonu gastronomicznego. Obecnie na rynku można znaleźć kilka atrakcyjnych cenowo ofert.

gastronomia

Pawilony gastronomiczne są dostosowywane do indywidualnych potrzeb klientów, zarówno pod kątem estetycznym, jak i funkcjonalnym. Mimo niewielkiej powierzchni mogą pomieścić wszystkie potrzebne sprzęty i wyposażenie bez, których prowadzenie działalności gastronomicznej nie byłoby możliwe. Montowane są w nich aneksy kuchenne i elementy higieniczno-sanitarne. Dzięki temu pawilony spełniają wszystkie normy. Ponadto ich konstrukcja składa się z wytrzymałych płyt warstwowych bądź stalowych kontenerów o wysokiej izolacyjności, przez co mogą być użytkowane przez cały rok.

Zaletą wynajmu lub kupna pawilonu gastronomicznego jest możliwość transportowania go w dowolne miejsca. Wystarczy zgłosić obiekt do urzędu, nie są one bowiem stale połączone z gruntem, więc nie wymagają pozwolenia na budowę. Pawilony z płyt warstwowych lub kontenerów nie potrzebują również fundamentów, co przyśpiesza proces ich budowy. Całkowity czas trwania prac zależny jest przede wszystkim od wykończenia wewnętrznej i zewnętrznej strony punktu gastronomicznego. Jednak nie przekracza on trzech miesięcy.

Powierzchnia pawilonów gastronomicznych z reguły nie przekracza 60 m2. Wykorzystuje się je głównie w miastach turystycznych podczas okresu wakacyjnego. Coraz częściej widoczne są także na osiedlach. W takich miejscach niewielka, mobilna kawiarnia, czy lodziarnia cieszy się zawsze dużym zainteresowaniem, a przedsiębiorcy sukcesywnie starają się to wykorzystywać.

Przed podjęciem decyzji o budowie pawilonu stwórz wstępny projekt. Uwzględnij w nim istotne informacje, takie jak wielkość i kształt obiektu. Nie zapomnij o oświetleniu, pochodzącym najlepiej z naturalnych źródeł. Projekt powinien zawierać wstępną ilość okien i rozłożenie pomieszczeń. Jeśli nie potrafisz dokładnie określić swoich wymagań, skorzystaj z pomocy fachowca.

W jaki sposób montowane są pawilony gastronomiczne z płyt warstwowych? Zazwyczaj zajmują się tym firmy, którym zlecona zostaje ich budowa. Proces ten przebiega szybko i sprawnie. Gotowe elementy łączy się ze sobą, bazując na wcześniej ustalonym projekcie. Przy końcowych pracach specjaliści skupiają się na wykończeniu wnętrza. Oryginalny wygląd pawilony można podkreślić na mnóstwo sposobów. Możesz wybierać kolory i dekoracje. Dzięki którym Twój punkt gastronomiczny nabierze unikalnego charakteru.


źródła:
http://pawilonysoltysiak.pl/pawilony-handlowe/ - Producent kontenerów gastronomicznych